Acne doorsnee

Wat is acné en hoe ontstaat het?

Acné – ook wel acné vulgaris genoemd – is een aandoening waarbij de talgklieren van de huid ontstoken zijn. Talgklier follikels en haar follikels zijn kleine zakjes in de huid. Ze bevatten talgklieren en hebben een opening naar buiten. Talgklieren maken talg en scheiden dat via de opening van de klier naar de huid uit. Talg houdt de huid soepel en in goede conditie en het voorkomt vochtverlies van de huid. Daarnaast beschermt het de huid tegen bacteriën en schimmels.

In de meeste gevallen begint acné in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer talg, die bovendien dikker is van samenstelling. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan het talg zich ophopen en de uitvoergang van de porie verstopt raken. In de talgklier zitten ook bacteriën die de talg omzetten in “vrije” vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren van bacteriën zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Acné komt voor op plaatsen waar veel talgklier follikels zijn: in het gezicht, de nek, op het bovenste deel van de borst, de schouders en de rug.

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

 • genetische aanleg (andere familieleden hebben ernstige acné)
 • hormonale veranderingen (pubertijd, menstruatie of zwangerschap)
 • verkeerde, porie afsluitende cosmetica
 • roken
 • psychologische stress
 • omgevingsfactoren zoals hoge vochtigheidsgraad
 • druk door kleding op de huid (strakke boorden, voorhoofdsbanden)
 • verschillende geneesmiddelen
 • voeding

Acne diversen

Wat kan Max SkinCare doen? 

Er bestaat geen standaard behandeling bij acné en daarom is een goede samenwerking belangrijk. Om te bepalen wat voor behandeling het beste aansluit kunt u altijd een vrijblijvende afspraak maken om te kijken welke behandelingen voor u geschikt zijn en welke producten het beste gebruikt kunnen worden. In enkele gevallen raad ik aan de behandelingen te laten uitvoeren door de huidtherapeute van Cosmetique Totale die elke 3 weken een dag bij Max SkinCare is. De behandelingen door deze huidspecialist worden, indien men aanvullend verzekerd is, doorgaans vergoed door de zorgverzekering.

 

Thuisadvies

 • Knijp de puistjes niet zelf uit. Bij het drukken of knijpen druk je niet alleen de talg naar buiten maar druk je ook wat talg naar binnen. Hierdoor ontstaat er onderhuids nog meer ontstekingen en daardoor meer risico op een litteken. Littekens zijn feitelijk door het lichaam aangemaakte bindweefselgebieden om schade aan de huid te herstellen. Dit bindweefsel heeft een andere structuur dan dat van gewone huid. Dit is zowel te zien als te voelen. Littekens kunnen in de loop van jaren wel iets verbeteren, maar verdwijnen nooit helemaal.
 • Ga niet onder de zonnebank als je acné hebt. UV stralen kunnen in het begin acné iets verbeteren, later wordt de huid door UV stralen juist dikker waardoor er meer mee-eters gaan  ontstaan.
 • Gebruik geen verzorging met zeep op alcohol. Door uitdroging van de huid wordt de talgproductie gestimuleerd, wat zorgt voor meer talgproductie.
 • Verschoon elke dag de kussensloop.

Acné littekens

Het vervelende van acné is dat in sommige gevallen de acné littekens duidelijk zichtbaar blijven. Nieuw in de strijd tegen acné littekens is de de Fractora behandeling van Cosmetique Totale. De Fractora werkt anders dan de bestaande acné laser behandelingen. Deze lasertherapie zorgt er enerzijds voor dat er diep in de huid een nieuwe babyhuid wordt aangemaakt  en anderzijds wordt de productie van collageen gestimuleerd. Hierdoor ontstaat een jonge, gladde en elastische huid.

BIG geregistreerde medische specialisten en huidtherapeuten werken met deze nieuwe methode. Naast strenge Amerikaanse FDA keuringen is deze behandeling ook in Nederland erkend. De behandelingen worden daarom ook door zorgverzekeraars vergoed.

Geen acné litteken is hetzelfde, daarom zal een kwaliteits geregistreerde huidtherapeute van Cosmetique Totale uw acné littekens eerst beoordelen.

Contact

Wilt u een afspraak maken voor een vrijblijvende intake? Bel 06-51363778 of stuur een mail naar: info@maxskincare.nl

Graag tot ziens bij MAX SkinCare praktijk voor huidverbetering en anti-aging

Uw schoonheidsspecialiste Gerrie van Bokhoven