Last van rosacea? Vanuit mijn praktijk in Langenboom help ik vooral mensen in Oost-Brabant en omgeving die hieraan geholpen willen worden. Mijn klanten zitten dan ook vooral in de volgende plaatsen:

Zeeland Grave Volkel
Mill Cuijk Ravenstein
Uden Boxmeer Venray
Schaijk Boekel Gennep

Hieronder staat meer beschreven over deze aandoening. Wilt u meer weten over de behandeling van rosacea?  Bel me dan op 06-51363778 of stuur me een mailtje: info@maxskincare.nl

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische inflammatoire, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus. Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”. De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes. De soms nog gebruikte medische term “acne rosacea” is wat verwarrend omdat rosacea niets met acne te maken heeft. Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal tussen de 30ste en 50ste jaar en met name dan bij vrouwen.

Rocasea

Hoe ontstaat rosacea?

De oorzaak van rosacea is niet bekend. Er bestaan vele theorieën over de ontstaanswijze. Een theorie zegt dat de bloedvaatjes in het gelaat abnormaal verwijd zijn door een toegenomen bloedstroom van de gezichtshuid en/of door een veranderde reactiepatroon van de bloedvaatjes op prikkels van binnenuit en van buitenaf. Hierdoor ontstaat er een stilstand van het bloed wat een ontstekingsreactie uitlokt met als gevolg roodheid, zwelling, bultjes en puskopjes. Ook zou als gevolg van het veranderde huidmilieu, één van de microbewoners van onze huid de “Demodex”-mijten, die normaal geen problemen geven, plotseling in grote aantallen aanwezig zijn en zodanig de ontstekingsreactie verergeren dan wel in stand houden. Bij een reeds bestaande rosacea zijn een aantal factoren bekend die de afwijking kunnen verergeren.

Rosacea gezicht

Belangrijkste factoren die rosacea kunnen verergeren

 1. VOEDINGSMIDDELEN EN ALCOHOL
  Alcohol heeft als effect verwijding van de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid. Voedingsmiddelen, die sterk gekruid of erg warm zijn (warme soepen), hebben dat effect ook. Het zijn echter geen oorzaken van rosacea. Mensen met een rode neus worden vaak aangezien als alcoholist. Men spreekt ook wel van “drank-neus” of “whisky nose” wat begrijpelijkerwijs niet door de patiënt wordt gewaardeerd. Ze schamen zich vaak over hun uiterlijk.
 2. GENEESMIDDELEN
  – Vaatverwijdende middelen kunnen een bestaande rosacea doen verergeren. Deze geneesmiddelen worden vooral gegeven aan oudere mensen met vernauwing van bloedvaten.
  – Het uitwendig gebruik van corticosteroïd-bevattende preparaten (bijv. hydrocortison of triamcinolon) maakt rosacea erger. Vreemd genoeg treedt er in eerste instantie een vermindering op van de roodheid. Bij stoppen van het middel, keert de roodheid echter in ernstiger mate terug. De patiënt begint weer te smeren, wat natuurlijk weer Voor een vermindering van de roodheid zorgt. Na stoppen begint echter weer hetzelfde verhaal totdat de vaatverwijdingen in het gelaat uitgebreidere vormen gaat aannemen. Er ontstaat dus een soort verslaving zonder dat de huid verbetert. Ook kan er na langdurig gebruik van corticosteroïden een huidafwijking ontstaan wat weer lijkt op acne, de zogenaamde  “steroid-acne “.
 3. TEMPERATUUR EN KLIMAAT
  Rosacea is vaak het ergst in de winter. Bij veel patiënten treedt verbetering op in de zomer, maar bij anderen worden onder invloed van de zon de huidafwijkingen juist slechter. Waarschijnlijk is de overgang van kou naar warmte, waardoor de bloedvaatjes van de huid wijder worden, de reden van het erger worden van rosacea. Ook wordt rosacea erger wanneer de patiënt uit een warme douche komt.
 4. OVERGEVOELIGHEID
  Veel patiënten merken op dat de aandoening verergert tijdens het gebruik van vele soorten crèmes, reinigingslotions, shampoos en dergelijke. De huid lijkt als het ware niets te verdragen. Dat is een gevolg van het ontstekingsproces van de huid. Daardoor voelt de huid pijnlijk en branderig aan. Dit wordt veroorzaakt door irritatie door de genoemde stoffen.
 5. STRESS
  Psychische factoren: mensen met rode wangen en een opvallende neus voelen zich onzeker. Daardoor neigen patiënten met rosacea zich te onttrekken aan contacten met hen onbekende personen. In ernstige gevallen leidt dat tot depressieve stemmingen. De psychische problemen van patiënten met rosacea zijn een gevolg en niet de oorzaak van de huidproblemen.
 6. HORMONEN
  Tijdens de menopauze merken sommige vrouwen een verergering van hun klachten. Mogelijk hangt dit samen met “opvliegers”.

Hoe ziet rosacea eruit?

Men ziet roodheid (rozerood, soms wat paarsrood) van de wangen, doorlopend over de neusrug en neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. Daarbij zijn er rode uitgezette oppervlakkige vertakte bloedvaatjes te zien (zgn. teleangiëctasieën of couperose). Bij ernstige vormen zien we ook rode bultje en rode gelige puistjes op de genoemde plaatsen. Kenmerkend is dat er geen mee-eters (comedonen) worden gezien, zoals dat bij acne het geval is. Ook is er geen sprake van schilfering zoals dat bij seborrhoïsch eczeem wordt gezien. Zwelling (oedeem) van het gelaat kan in lichte mate voorkomen als er veel bultjes en puistjes zijn. Behalve de kosmetisch storende afwijkingen klaagt de patiënt ook wel eens over branderigheid in de plekken.

rosacea mild en moderate

Hoe kan rosacea behandeld worden?

Voor mensen met rosacea is het van groot belang voor de dagelijkse verzorging milde producten te gebruiken. Denk hierbij aan het gebruik van een zachte wateroplosbare gezichtsreiniger in combinatie met een vocht inbrengende crème. Af en toe wassen met alleen water in plaats van met een cleanser is ook prima. Vermijd in ieder geval producten met parfum en alcohol.  Zoek naar producten met vitamine C, zoals in de Hydrating Vital C lijn van IMAGE Skincare of Niacinamide zoals gebruikt wordt tijdens in de IonActive™ behandeling van Dermalogica. Ook kalmerende ingrediënten als bisabolol, groene thee, allantoin of licorice extract zijn aan te raden, zoals in de Ultra Calming lijn van Dermalogica. Kalahari producten zijn ook heel geschikt voor rosacea omdat ze geheel botanisch zijn.

Behandeling van verwijde bloedvaatjes (couperose)

Opvallend wijde bloedvaatjes op wangen en neus kunnen, als de andere verschijnselen van rosacea tot rust zijn gekomen behandeld worden met een laserbehandeling om de bloedvaatjes dicht te laseren. Daarnaast kan de huid gecamoufleerd worden met de speciaal daarvoor bedoelde Lycogel. Deze foundation wordt vaak vergoed door de aanvullende verzekering.

Contact

Wilt u graag een vrijblijvend en gratis advies bij onze huidtherapeute? Bel me dan op 06-51363778 of stuur me een mailtje: info@maxskincare.nl

Graag tot ziens bij MAX SkinCare praktijk voor huidverbetering en anti-aging

Uw schoonheidsspecialiste Gerrie van Bokhoven