Rimpels 2

Hoe ontstaat huidveroudering? 

Het biologische proces van huidveroudering begint al rond het 25e levensjaar, dit houdt in dat het stofwisselingsproces in alle cellen vertraagd. Hierdoor worden ook bijvoorbeeld huidcellen minder snel aangemaakt en wordt de huid dunner, maar ook beschadigingen aan de huid herstellen minder snel. Daarnaast worden de essentiële bindweefselcellen die zorgen voor de trekvastheid en stevigheid van de huid door aanmaak van elastine en collageen, steeds minder geproduceerd.

Oorzaak van rimpels

De ene persoon krijgt sneller rimpels dan de ander. Dat kan door intrinsieke en extrinsieke factoren bepaald worden. Intrinsieke factoren horen bij het natuurlijke huidverouderingsproces. Denk aan erfelijkheid, hormonale veranderingen (daling oestrogeenspiegel) en mimiek van het gezicht.
Extrinsieke factoren zijn invloeden van buitenaf. UV-straling is één van de grootste boosdoeners bij het ontstaan van rimpels. UV-straling zorgt voor een loskoppeling van collageen en elastine. Zonnestraling tast de met name de elastinevezels aan, die voor de soepelheid en veerkracht van de huid zorgen.

Belangrijkste oorzaken van huidveroudering

Deze 3 biochemische processen zijn de belangrijkste veroorzakers van huidveroudering:

  • Vrije radicalen (Reactive Oxygen Species (ROS)).
  • Activering van enzymen die zorgen voor wondheling (Matrix Metalloproteinases (MMPs)).
  • Versuikering (Advanced Glycation End-products (AGEs)).

1. vrije radicalen (ros)

Door interne en externe factoren, zoals roken, stress en blootstelling aan UV-stralen, kan een explosieve groei van vrije radicalen ontstaan, die schade aanricht aan de celstructuren. Vrije radicalen gaan zich dan binden aan gezonde cellen in plaats van ziekteverwekkers (oxidatie). Hierdoor wordt het bindweefsel aangetast, waardoor de huid aan elasticiteit verliest en rimpels en verslapping ontstaan.

2. enzymen die wondheling stimuleren (mmps)

Deze enzymen worden ons hele leven geactiveerd bij wondheling, bijvoorbeeld wanneer we ons verbranden of een puistje hebben. Als deze enzymen actief worden, breken ze proteïnen af in ons lichaam, zoals collageen, Hyaluronzuur en elastine. Wanneer we ouder worden zijn deze enzymen jarenlang actief geweest, waardoor steeds meer collageen en elastine is afgebroken. Hierdoor wordt de huid minder elastisch en verliest aan stevigheid.

3. versuikering (ages)

We consumeren tegenwoordig wel 40% meer geraffineerde suikers dan een aantal decennia geleden. Hoewel je de consumptie van suiker kunt verminderen door het hanteren van een gezonde leefstijl, is het dagelijks gebruik van suiker bijna niet te vermijden. Suiker heeft een sterke invloed op het verouderingsproces, doordat het zich hecht aan ons collageen. Hierdoor raakt ons collageen versuikerd, vervolgens verkleefd het en wordt het afgebroken. Het gevolg is een slappe huid!

Omdat door wetenschappelijk onderzoek nu meer bekend is over deze processen, is een professionele huidexpert beter in staat huidveroudering te behandelen en te voorkomen.  Max SkinCare gelooft niet in anti-rimpelproducten, maar in het aanpakken van de oorzaak van huidveroudering: het aanpakken van de processen die huidveroudering veroorzaken.

Rimpels 1

Andere factoren zijn stress, roken, cafeïne, alcohol, suiker, diëten, slaaptekort, medicijngebruik, lijden aan een chronische ziekte, verkeerd cosmeticagebruik, chronische irritatie van de huid, etc. Deze factoren veroorzaken een overschot aan vrije radicalen in de huid. Bij een overschot aan vrije radicalen raken de cellen hun controle kwijt en gaan ze zich binden aan gezonde huidcellen. De cellen worden op deze manier dus aangevallen en kunnen hierdoor zelfs vernietigd worden. Oxidatieve stress veroorzaakt DNA-schade, tast het bindweefselvezels aan, maakt het de huid minder elastisch en zorgt voor meer rimpels.

Soorten rimpels

  • Fijne lijntjes: voorlopers van de diepere rimpels, ontstaan door droogte van de huid. Voorbeelden: Kraaienpootjes.
  • Dynamische rimpels; ontstaan door expressie in het gezicht door de spierwerking. Voorbeelden: de fronsrimpel tussen de wenkbrauwen of de rimpels op het voorhoofd. Deze rimpels kunnen perfect worden behandel met Botox.
  • Statische rimpels; ontstaan door het ouder worden en genetische aanleg. Voorbeelden: neuslippenplooi, rimpels rondom de mond en wangen. Diepere rimpels die ontstaan zijn door volumeverlies zijn zachter te maken door een behandeling met fillers (injectables).

Behandeling van rimpels 

Bij Max SkinCare behandelen we rimpels door de huid sterker en steviger te maken vanuit de lederhuid. Dit geeft een geleidelijk effect op langer termijn. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, welke afhankelijk zijn van het type rimpels, de locatie, uw levensstijl en persoonlijke wensen. Uiteraard is het belangrijk om daarnaast de huid elke dag te beschermen tegen UV-straling en zo gezond mogelijk te leven.

Contact

Wilt u een afspraak maken voor een vrijblijvend advies? Bel 06-51363778 of stuur een mail naar: info@maxskincare.nl

Graag tot ziens bij MAX SkinCare praktijk voor huidverbetering en anti-aging

Uw schoonheidsspecialiste Gerrie van Bokhoven